niedziela, 13 lipca 2014

Kulinaria - Mule w Triplu według Tadzika



Przepis bardzo prosty, nie drogi i szybki (czas wykonania to 20 minut). W nagrodę otrzymujemy danie lekkie a zarazem wyraziste w smaku.



Piwo, które użyłem to De liter van Pallieter Tripel 8%ABV.
Mam świadomość, że nie jest to najwyższej klasy tripel, jednak do naszych potrzeb nadaje się idealnie.
 





Składniki:

600g świeżych muli
De liter van Pallieter Tripel
1 Cebula
1 Por                 
Ze 3 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka musztardy dijon
Odrobina masła
Do smaku świeża bazylia, koperek, pieprz



Wykonanie:

Cebulę, por i czosnek szatkujemy a następnie szklimy na odrobinie masła.

Przekładamy do rondelka, dodajemy uprzednio zmieszaną śmietanę z musztardą.











Całość zalewamy triplem i dusimy 5 minut. Następnie dodajemy mule. Pamiętamy o tym żeby przebrać te otwarte oraz po duszeniu odrzucić te, które się nie otworzyły – były one trupami jeszcze w sklepie.
Całość dusimy około 5-6 minut tak aby wszystkie mule się ładnie poodmykały.
 








Przekładamy do miski, doprawiamy delikatnie, nie solimy. Ja podaję wraz ze świeżutkim pieczywem.
 
Smacznego!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram