piątek, 1 sierpnia 2014

Redchurch – Old Ford Export Stout



Redchurch – Old Ford Export Stout 7,5%ABV

Cena: 16zł (0,33l)
Temperatura serwowania: 13-15°C

Kolor: Całkowicie czarne, nieprzejrzyste.
Piana: Niesamowicie obfita o ciemnobeżowej barwie. Drobna, bardzo długo się utrzymuje. Pięknie zdobi szkło oraz niesamowicie „lśni”.
Zapach: Aromat bardzo bogaty i złożony. Jako pierwsze pojawiają się nuty palone oraz kawowe. Delikatna czekolada oraz kwaskowość w tle doskonale się uzupełniają. Na dalszym planie można wyczuć owoce suszone oraz subtelną nutę dymną.
Smak: Pierwsze odczucie to spora wytrawność. W ślad za nią podąża czarna kawa oraz gorzka czekolada. Goryczka nieprzesadzona, jedynie współgra ze słodowością. W tle delikatny alkohol. Kwaskowość pojawiająca się w aromacie jest obecna także w smaku. Nadaje piwu lekkości i co rzadkie u mocnych stoutów pojawia się nawet efekt „rześkości”. Całość zdecydowanie nie ulepkowa ta, wytrawna, acz nawet w najmniejszym stopniu nie wodnista. Balans po prostu idealny.
Wysycenie: Niskie do średniego, odpowiednio dobrane do stylu.
Opakowanie: Etykieta jak to w przypadku Redchurch bardzo prosta w formie, jedyną informacją jest data przydatności oraz zawartość alkoholu (a ta nabita jest pieczątką). Kapsel golas.
Komentarz: Dawno już nie piłem tak świetnego stoutu. Mam wrażenie, że piwo zostało dość mocno odfermentowane. Jednak w żadnym stopniu nie przejawia się to w negatywny sposób. Wręcz przeciwnie, piwo pomimo relatywnie wysokiej zawartości alkoholu i bogactwa smaków jest bardzo pijalne. Piwo to mnie utwierdziło w przekonaniu, że Redchurch to klasa sama w sobie. Zdecydowanie powinienem się skusić na inne ich piwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram