wtorek, 5 sierpnia 2014

St. Bernardus – Grottenbier Brune



St. Bernardus – Grottenbier Brune 6,5%ABV

Cena: 8zł

Temparatura serwowania: 8°C
Kolor: Ciemno brunatny. Nieklarowne, mocno opalizuje.
Piana: Średnio obfita, za to dość długo utrzymuje się jednak w postaci cieniutkiej warstewki.
Zapach: Delikatne aromaty chlebowe oraz suszonych owoców. Lekka nuta alkoholowa.
Smak: W smaku dość lekkie , wytrawne. Kwaskowość przeplata się ze słodkością. Pojawiają się ciemne owoce, lekki pumpernikiel a nawet subtelna czekoladowość.
Wysycenie: Wysokie, typowo belgijskie.
Opakowanie: Etykieta klasyczna, niemal dwukolorowa. Kapsel z herbem.
Komentarz: Historia piwa bardzo ciekawa. Receptura została stworzona przez Pierre’a Celis. Piwo jest produkowane metodą szampańską* a w składzie zawiera także przyprawy. Leżakowane w grotach na głębokości 42m p.p.m. gdzie panuje stała temperatura 11°C. Całość bardzo przyjemna jednak nie rzuca na kolana.

*Metoda szampańska (remuage) – proces produkcji szampana i win musujących polegający na obracaniu butelek umieszczonych w stojakach (dno wyżej niż szyjka), którego efektem jest zbieranie się osadu drożdżowego w szyjce, tuż przy korku. Następnie szyjka butelki zostaje zmrożona,  po odkorkowaniu osady zostają usunięte a butelka zostaje zamknięta ponownie. Proces ten nazywany jest degorgement.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram