piątek, 3 października 2014

Gayant – Goudale Grand Cru

Gayant – Goudale Grand Cru 7,9%ABV

Cena: ok. 5
Temperatura serwowania: 10°C

Kolor: Starego złota, wpadający w pomarańczowy. Idealnie klarowne.
Piana: Na początku dość obfita. Niestety szybko opada niemal do zera. Bardzo delikatnie zaznacza swoją obecność na szkle.
Zapach: Aromat typowy dla belgijskiego tripla. Dużo estrów, delikatny alkohol, przyprawowość oraz lekka chmielowość. Jak podano na kontrze użyty został tylko jeden rodzaj chmielu mianowicie Hallertau Mandarina.
Smak: Smak niestety mocno zawodzi. Piwo nie dość że jest mocno wytrawne to dodatkowo lekko kwaśne. Alkohol też wyczuwalny w stopniu większym niż powinien. Goryczka obecna, jednak o dość wyraźnie ściągającym profilu smakowym.
Wysycenie: Bardzo wysokie, typowo szampańskie. Po otwarciu pojawia się charakterystyczny „dymek”.
Opakowanie: Butelka została pokryta matową farbą. Do tego zawieszka oraz piękne, lecz ciut tandetne złocenia. Tak czy inaczej całość wygląda bardzo estetycznie.
Komentarz: Piwo zawodzi niemal pod każdym względem. Nieraz piłem zwykłą wersję i pomimo, iż nie zachwycała, była piwem bardzo przyjemnym. Tu poza gustownym opakowaniem nie doszukamy się niczego ciekawego. Nie polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram