sobota, 1 listopada 2014

Szpinakowy łosoś w witbierze

Jako, że dziś święto, człowiek ma wolne i pałęta się po domu (a nie koniecznie zawsze trzeba zajmować się spożywaniem piwa od samego rana) postanowiłem podzielić się przepisem, który już jakiś czas temu obmyśliłem a według mnie jest całkiem udany. W przepisie użyłem piwa Blanche de Nmur czyli lekkiego belgijskiego witbiera (4,5%ABV, cena 7zł). Posiłek nadzwyczaj zdrowy, w smaku lekki a przy tym całkiem nieźle sycący. Jeśli do tego dodam, że przygotowanie zajmie jakieś 20 minut to już wiecie co sobie przyrządzić :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RYBA:
Ja w przeciwieństwie do niektórych smakoszy pozbawiam filet skóry. Lekko nacięta odchodzi za jednym pociągnięciem. Następnie kroję rybkę w kostki średniej wielkości (mogą być paski, kółka, serca czy co tam chcecie). Następnie błyskawicznie blanszuję łososia na patelni. Dosłownie ze 2 minuty – tylko tyle aby delikatnie zmienił barwę z różowej na lekko pomarańczową. Przekładam do garnka, skrapiam obficie cytryną i dodaję nieco witbiera. Teraz rybka musi podusić się ok. 5 minut.
 
 
Szpinak:
Szpinak rozmrażam i rozdrabniam. Dodaję dużą łyżkę śmietany, ciut oliwy, rozdrobniony ząbek czosnku, nieco soli i odrobinę Blanche de Namur. Duszę na małym ogniu z 5 minut. Następnie dodaję tartą mozzarellę i duszę jeszcze chwilkę aby całość nabrała lekko ciągnącej konsystencji.
 
 

 








Podaję wraz z kluskami gotowanymi w lekko osolonej wodzie (jak się je przyrządza chyba nie muszę tłumaczyć?).

Et voilà – smacznego!
















P.S. Wybaczcie, że nie podaję ilości czy też wagi produktów jak to zazwyczaj bywa w przepisach lecz ja po prostu robię to na wyczucie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram