czwartek, 9 lipca 2015

Prairie Artisan Ales – Rustic House Ale Oak Barrel Aged



Lekkie Ale fermentowane przy użyciu Brettanomyces leżakowane w dębowych beczkach. Ilość nieco limitowana – 1200 butelek.

4%ABV Cena: 33zł (750ml)


Piwo o odcieniu miedzianym, dzięki wyraźnej opalizacji wyglądem zbliżone do miodu. Przecudowna piana – gęsta, trwała, w lepki sposób zaznacza na ściankach swoją obecność.

Dominują dzikie aromaty. Doszukałem się stajni, sera pleśniowego, octu oraz zbutwiałego drewna. Sporo także owoców spośród których dominuje słodka gruszka. Całość lekka, nienachlana, subtelna.

W smaku po prostu geniusz. Po pierwszym łyku miałem wrażenie jakbym wgryzł się w nieco zleżały Camembert. Następnie nastają po sobie ziemistość, słodki karmel, pikantna (pieprzowa) przyprawowość oraz mocno zakurzone drewno. Wysycenie gładkie, aksamitne, zaś alkohol całkowicie niewyczuwalny (to akurat zrozumiałe przy tym poziomie).

Jak dla mnie idealne wręcz Farmhouse Ale. Dzikie, lecz nie przytłaczające poziomem doznań. Doskonale pijalne, sesyjne i orzeźwiające. W dodatku zapakowane w butelce o idealnej dla tego typu trunku pojemności – nic tylko uwalić się w hamaku na belgijskiej, tudzież francuskiej prowincji. Kolejny dowód na to, że w beczkę dobrze także wlać piwo delikatne. Warte każdej złotówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram