czwartek, 31 marca 2016

Mikkeller & Koppi – Coffee IPA Citra & Santa Barbara

India Pale Ale z dodatkiem płatków owsianych oraz kawy (1,5%).

7,2%ABV Cena: 18zł

Przepiękna barwa ciemnej miedzi kojarząca mi się z „oldschool IPA’s”. Piana wysoka, zwiewna, dość drobna, i równie trwała. Oblepia ścianki Craft Mastera całymi kłaczkami.

Nieco obawiałem się aromatu. Połączenia kawy i solidnego nachmielenia to nie jest coś, co spotykamy codziennie. Moje obawy były jednak bezzasadne. Chmielowa cytrusowość idealnie zgrała się z tą pochodzącą od kawy. W tle odrobina zbożowości, orzechów włoskich oraz słodkiej, ciut ciężkiej żywicy.

W smaku kawa wypada jeszcze „ciemniej”. Wniosła odrobinę gorzkiej czekolady oraz toffi. W żadnym wypadku nie przypomina to jednak Black IPA. Jest lekko, rześko i bardzo żywicznie. Odrobinę lepiej mógł zostać ukryty alkohol – za połową degustacji efekt rozgrzewania przełyku daje znać o sobie.

Bardzo, ale to bardzo udane połączenie. Owocowość kawy oraz chmielu doskonale się uzupełniły tworząc niesamowicie orzeźwiający miks. Ponadprzeciętna pijalność może okazać się lekko zwodnicza z uwagi na wcale nie niską zawartość procentów. Przemiła degustacja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram