poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Thornbridge – Hall Imperial Oatmeal Stout Bourbon Barrel Aged

Ot Owsiany RIS leżakowany przez 6 miesięcy w beczkach po Kentucky Bourbon. Całość chmielona jedynie odmianą Fuggles i fermentowana drożdżami szampańskimi.

11%ABV Cena: 38zł (500ml)
Barwa bardzo ciemna, lecz niecałkowicie czarna. Miłym zaskoczeniem jest klarowność oraz piana – może niezbyt wysoka, drobna, czy też gęsta, lecz utrzymująca się przez całą degustację, co przy tak mocnych piwach wcale nie jest częstym widokiem.

Aromat zdecydowanie wskazuje na leżakowanie w beczce. Z jednej strony spora dawka słodkiej waniliny, z drugiej zaś ciężkie nuty mokrego, butwiejącego drewna. Nie brak także nut szlachetnego, ciemnego miodu.

Stosunkowo niewielka ilość nut ciemnych w aromacie została nadrobiona w smaku. Czekolada, kakao oraz wyraźna paloność to absolutne „must be” dobrego Imperial Stoutu. Całość zdecydowanie wytrawna i owocowa (wiśnia), a w dodatku subtelnie przyprawowa.

Piwo przede wszystkim doskonale ułożone. Każda ze składowych idealnie komponuje się z pozostałymi, nie wychodząc nazbyt przed szereg. Tak leżakowanie w beczce, jak i spory dodatek płatków owsianych skutecznie złagodziły niemały poziom alkoholu i paloności czyniąc piwo nadzwyczaj delikatnym i pijalnym. „Różowa” seria od Thornbridge pomimo nie najniższej ceny jak do tej pory nie zawiodła mnie w najmniejszym stopniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram