Saison w którego zasypie znalazł się słód żytni, pszeniczny, pszenica niesłodowana oraz owies. Użyto także przypraw: imbir, kolendra, rumianek oraz zielony pieprz.

5,8%ABV Cena: 24zł (330ml)

Piwo charakteryzuje się barwą ziemnego, głębokiego złota. Co dość rzadkie w tym stylu – jest całkowicie klarowne. Średniej obfitości piana urzeka swą zwiewnością, oblepianiem szkła oraz trwałością.

Rześki aromat ukazuje moc przypraw. Bardzo łatwo doszukałem się imbiru oraz zielonego pieprzy. Kolendra oraz rumianek zdecydowanie słabiej wyczuwalne. Całość podana z brzoskwiniowo-gruszkową owocowością, poprawnie zbalansowana, delikatna.

Rumiankowe niuanse dużo wyraźniejsze są w smaku. Właściwie całe piwo przypomina nieco ziołowy napar. Jest słodkawy, ale nadal przy tym bardzo lekki i pijalny – koniec degustacji nastąpił nadzwyczaj nieoczekiwanie (spokojnie pochłonąłbym butelkę 750ml).

Doskonały przykład interpretacji stylu w sposób przyprawowy, nie zaś dziki. Włosi kolejny raz udowadniają, że wyznacznikiem ich piwowarstwa jest postawienie na stonowanie i balans oraz dopieszczenie każdego projektu na każdym poszczególnym etapie produkcji.