Gorzka czekolada jest najbardziej wartościową z czekolad, poprawia nastrój, ma również wpływ na poprawę naszego zdrowia. Zawiera w sobie wysoką ilość przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na naszą skórę i serce. Dodatkowo zawarte w ziarnie kakaowym antyoksydanty pomagają zwalczyć wolne rodniki, hamując tym samym proces starzenia się skóry oraz rozwój chorób serca. Z tego powodu masło kakaowe wykorzystywane jest często przy produkcji wielu kosmetyków. Jedzenie gorzkiej czekolady może również pozytywnie wpływać na pracę naszego mózgu, rozjaśniając umysł i poprawiając koncentracje. Zawiera ona w sobie pokaźne porcje magnezu, potasu, żelaza i węglowodanów przy jednoczesnej małej ilości cukru. Dlatego też spożywając ją otrzymujemy energię, która stawia nas na nogi i poprawia nastrój. Ziarna kakaowe są źródłem flawonoidów, naturalnych substancji, które zwalczają zły cholesterol i chronią organizm przed miażdżycą i nowotworami. Zapobiegają również występowaniu infekcji, regulują pracę mięśni i naczyń krwionośnych. W ziarnach kakaowych znajdują się również polifenole, które obniżają ciśnienie krwi zapobiegając tym samym zawałowi serca. Przeprowadzone badania dowiodły, iż osoby regularnie jedzące gorzką czekoladę rzadziej umierają na zawał. Wiele osób ceni gorzką czekoladę za wykwintny smak. Koneserzy zalecają, by do smaku gorzkiej czekolady przyzwyczajać się stopniowo, zatem przygodę z jej degustacją warto rozpocząć od czekolady deserowej sięgając następnie po wersje „mocniejsze”.