Jak wygrać walkę z cholesterolem? Jak wygrać walkę z cholesterolem? Wiele potraw, które spożywamy, podnosi poziom cholesterolu. Często zmuszają nas do wyboru właściwego jedzenia: pozbawionego tłuszczu.. Żeby uniknąć tych wyborów i jeść właściwie każdą potrawę (oczywiście z umiarem), nie zważając na cholesterol, istnieje kilka domowych sposobów, odnoszących się do naszego sposobu żywienia. Fasola świeża i konserwowana, zawierająca bardzo mało tłuszczu i dużo błonnika, obniża poziom cholesterolu w organizmie o około 10%. Przyjmuje się, że włączenie połowy kubka do naszej diety, np. jako dodatek do latanii czy zupy, jest bardzo skuteczne. Podobne właściwości mają orzechy. U ludzi z wysokim poziomem cholesterolu obniżają go, a jeżeli mamy prawidłowy jego poziom, to ich spożycie pozwala utrzymać go w normie. Bardzo korzystne jest jedzenie orzechów jako przekąsek- garść dziennie zdecydowanie wystarczy. Zbyt duża ich ilość nie jest korzystna, ponieważ zawierają dużo tłuszczu i są tuczące, dlatego należy o tym pamiętać, by nam nie zaszkodziły, a raczej pomogły w walce z cholesterolem.