Jesień to sezon zbioru jabłek, których nie powinno zabraknąć w domu żadnego z nas. Te wyjątkowo smaczne owoce mają szczególne właściwości: obniżają poziom cholesterolu, wspomagają pracę serca, zapobiegają próchnicy. Jabłka kryją w sobie zapas błonnika, który pomaga usprawnić funkcje jelitowe flory. Pektyny znajdujące się w jabłku wspomagają uzyskanie prawidłowego poziomu dobrego cholesterolu, obniżając jednocześnie poziom złego. Zawarty w jabłkach błonnik dodatkowo sprawia, że zjedzenie jabłka zabija głód, warto, zatem sięgnąć po nie, gdy mamy ochotę coś przekąsić. Pektyny zapobiegają także powstawaniu próchnicy. Poprawie ulega także stan naszych włosów oraz paznokci, ponieważ owoce te wspomagają przyswajanie wapnia. Ponadto jabłka dostarczają potasu, który wspomaga pracę układu nerwowego i serca oraz kwercetynę – przeciwutleniacza, który uszczelnia naczynia krwionośne zapobiegając wystąpieniu miażdżycy oraz choroby serca. Znajdziemy w nich również takie składniki mineralne jak: żelazo, magnez, miedź, krzem, cynk Jabłka wykazują właściwości odtruwające, ich spożywanie przyczynia się także do wzmocnienia odporności, wobec czego osoby jedzące jabłka rzadziej zapadają na infekcje górnych dróg oddechowych. Jabłka wpływają korzystnie na nasze zdrowie, a zatem także na urodę. Pamiętajmy, więc o jedzeniu nawet kilku sztuk tych owoców każdego dnia.