Dietetyka

0
4673

Jest to nauka, która bada to, co spożywamy na co dzień, a także co z tych posiłków wpływa i jak wpływa na nasze zdrowie. Analizuje składniki pożywienia, które powodują różne choroby, bądź wpływają ujemnie na nasze samopoczucie. Nie zawsze ktoś, kto się źle czuje, musi być uważany za osobę chorą, ale powinien się przebadać i sprawdzić, co powinien wykluczyć, a co dodać do codziennej diety. Spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów, może doprowadzić do cukrzycy, czy innych ciężkich do wyleczenia chorób serca. Dietetycy sprawdzają, jakie mogą dodawać do danej diety suplementy. W reklamach pojawia się ich sporo, jednak zanim się na jakiś zdecydujemy, to powinniśmy to skonsultować z naszym prywatnym lekarzem. Produkty, które są bogate w błonnik, mogą obniżyć ryzyko powstawania nowotworów, czy innych nieciekawych chorób jelita grubego, bądź przewodów pokarmowych. Nie powinno też się spożywać zbyt dużych ilości kalorii, gdyż przekroczenie ich, może się wiązać po jakimś czasie z otyłością, z jaką para się już pół świata.