Błonnik reguluje wiele procesów związanych z przemianą materii, przede wszystkim cukrów i tłuszczów w naszym organizmie. Działa niemal jak lek na receptę, a występuje w wielu owocach i warzywach. Wpływa korzystnie na wydzielanie insuliny po jedzeniu, dlatego pomaga on również stabilizować poziom glukozy we krwi. Dlatego warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym są sprzymierzeńcem chorych na cukrzycę, zarówno typu 1, jak i 2. Jednym z najważniejszych zalet błonnika jest również jego działanie oczyszczające, eliminuje z organizmu metale ciężkie i toksyny. Jest również wskazany dla osób odchudzających się, daje on uczucie sytości i zmniejsza wchłanianie tłuszczów. Osoby takie powinny sięgnąć po: brokuły, cykoria, kabaczki, ogórki, kalafiory, kalarepa, szpinak, a z owoców grejpfruty, arbuzy, truskawki. Za źródło błonnika oprócz warzyw i owoców uznaje się również produkty zbożowe z pełnego przemiału, takie jak: otręby, kasze, musli, brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste i razowe. Błonnika nie zawierają między innymi: mięso, ryby, mleko, jaja, alkohole, masło, oleje i inne produkty tłuszczowe. Błonnik pokarmowy to nie jedna substancja, ale cały zespół związków polisacharydowych i niepolisacharydowych, występujące w ścianach komórkowych roślin.