Liście herbaty, z których powstaje zielona przerabiane są maksymalnie godzinę po ich zerwaniu (nie można dopuścić do ich fermentacji). Jej popularność kryje się w niezwykłych właściwościach. Zielona herbata jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, tanina działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo, gulasan wykazuje podobne działanie jak witamina C. Dodatkowo przeciwutleniacze walczą z wolnymi rodnikami, tym samym pomaga zachować skórze dłużej zdrowy i młody wygląd. W skład tej herbaty wchodzi również fluor, który jak wiemy hamuje rozwój próchnicy. Pijąc ją systematycznie obniża się poziom cholesterolu i trójglicerydów, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zachorowania na miażdżycę. Zielona herbata łagodzi skutki kontaktu z promieniami słonecznymi, dlatego zwłaszcza latem warto pić filiżankę tego napoju. W jej skład wchodzi związek chemiczny zwany teiną, który wykazuje podobne działanie do kofeiny. Dlatego spożywanie zielonej herbaty zwiększa zdolności fizyczne i umysłowe, jednocześnie pobudzając organizm do działania. Dodatkowo korzystnie wpływa na poprawę koncentracji, usprawnia pracę jelit i łagodzi bóle. Japończycy uważają, że pijąc każdego dnia około 10 filiżanek zielonej herbaty, poprawiają swoje zdrowie i przedłużają życie nawet o 3 lata.