Owsianka jest posiłkiem znanym od wielu wieków, istnieją dowody, że jedzono ją już w epoce brązu, a więc 1800-1700 lat p.n.e. Współcześnie jest to danie dość popularna, ale nadal bardzo niedoceniane. Płatki owsiane należą do zbóż, które są największym źródłem białka oraz cennych aminokwasów. W połączeniu z mlekiem lub jogurtem są bogactwem witaminy B6, która wpływa na poprawę pamięci i koncentracji. W płatkach owsianych zawarta jest również witamina B1 oraz kwas pantotenowy, które hamują zmęczenie i rozdrażnienie. W ich składzie znajdują się także substancje antydepresyjne oraz poprawiające nastrój. Porcja owsianki jest doskonałym źródłem składników takich, jak magnez i żelazo, które pracują nad właściwym funkcjonowaniem organizmu. Płatki owsiane kryją w sobie dużą ilość cennego rozpuszczalnego błonnika, który chroni układ trawienny oraz wykazuje właściwości probiotyczne, wspomagając rozkład dobrych bakterii. Dzięki czemu przyczynia się do wspomagania pracy układu odpornościowego oraz jelita grubego. W zbożach zawarte są cenne tłuszcze, a owies zawiera ich największą ilość. Są one tym bardziej wartościowe, bowiem w zbożu tym znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe, a takich organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć. Ich ważne zadanie to np. wspomaganie w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy. Badania dowiodły, że owsianka znajduje się na 3 miejscu najzdrowszych pokarmów świata, zaraz za owocami palmy acai i czosnkiem. Jest, więc idealną propozycją na śniadanie, które, jak wiadomo, jest najważniejszym posiłkiem dnia.